Anikó csinált egy céget 2021-ben, tavaly átadta Viktornak. Mára összejött 3 053 344 000 forintnyi adósságuk

2023. április 14. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami adóhatóság csütörtökön ismét közzétette azt a negyedévente megjelenő adóslistáját, amelyre az úgynevezett a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók kerülnek. Azok a cégek, amelyek legalább 100 millió forintnyi, valamint azok a magánszemélyek, akik legalább 10 millió forintnyi köztartozást halmoztak fel az állam felé, és ez az adósságuk az előző negyedévben vált jogerőssé.

A mostani lajstromba 56-an kerültek, 23 magánszemély és 33 vállalkozás (utóbbi egytől egyig kft., előbbiek közül hétnek van adószáma, tehát feltételezhető, hogy egyéni vállalkozók, míg a többieknek nincs).

A mostani lista éllovasa a fővárosi VII. kerületében bejegyzett Fruit Sales Company Kft., amely, ahogy cikkünk címében is láthatták, mára 3 053 344 000, azaz picivel több, mint 3 milliárd forinttal adósa az államnak, ebből 1,4 milliárd forint volt az adóhiány, míg 1,6 milliárd az úgynevezett megállapított jogkövetkezmény (bírság, pótlék stb.). A cég igazán figyelemreméltó pályafutást produkált poétikusan ifjú kora ellenére, mutatom a mérföldköveket:

  • 2021. január 19-én alapították, másnap be is jegyezték a bátonyterenyei Tőre Anikó egyszemélyes tulajdonában álló, 3 millió forintos alaptőkéjű kft.-t, amelynek főtevékenysége zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem (két másik tevékenysége építőiparhoz kapcsolódott).
  • Székhelye a kezdetektől a budapesti Garay utcában van, de kezdetben salgótarjáni bankfiókokban nyitottak neki számlát, csak 2022 februárjában került át egy budapesti, XVIII. kerületi fiókba a bankszámlája.
  • 2022 májusában Tőre Anikó a 100 százalékos tulajdonrészét átadta a Szerbiában lévő Magyarkanizsán (Kanjizán) élő Kalmar Viktornak, akinek a magyarkanizsai címe néhány nappal később deszkire, majd idén februárban budapestire változott.
  • Tőre Anikónak más céges kapcsolata nincs, Kalmarnak viszont további négy cég van a nevén, abból kettő ugyanezen a Garay utcai címen, és mindkettő felszámolás alatt áll.
  • A Fruit Sales Company ellen tavaly augusztusban végrehajtási eljárást kezdeményezett a NAV.
  • Tavaly decemberben újabb végrehajtási eljárást indítottak ellene, ezúttal egy érdi közjegyző.
  • A cégbíróság idén januárban, a megalapítása után két évvel és 12 nappal eltiltotta a tevékenységtől, valamint kényszertörlési eljárást indított ellene.
  • Április 13-án felkerült a NAV adóslistájára, és annak is első helyére.

Az adóslistán a második helyezett is egy gazdasági társaság, a főváros X. kerületében bejegyzett Pata-Trans Kft. 839 milliós adótartozással és 766 millió jogkövetkezménnyel (ez együtt 1,6 milliárd forint). A harmadik helyezett Logistics Support Kft. 771 milliós adóhiányt szedett össze, amihez jött 448 milliós jogkövetkezmény.

A legnagyobb adótartozó magánszemély az összesített listán a 4. helyre tudott feljutni, a dányi lakcímű Gyurik Mercédesz Edina 751 millió forintnyi adótartozást halmozott fel (ehhez jön még 1,6 milliárd forintnyi jogkövetkezmény is, összesen tehát 2,37 milliárdot követel rajta az állam, ez a Fruit Sales után a második legnagyobb összeg). Rajta kívül hat magánszemély van, akinek 100 milliót meghaladó adótartozás gyűlt össze, az ónodi Moszkál Ádámnak 264 millió, a fővárosi V. kerületében élő Kovács Krisztiánnak 188,5 millió, a baksi Kovács Zoltánnak 147 millió, a csepeli György Attila Csabának 121 millió, míg a tiszakécskei Bugyi Zoltánnak és a vecsési Roik Zsoltnak 105-105 millió forintnyi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!