A koronavírus-járvány óta nem költöttünk olyan keveset a boltokban, mint februárban

2023. április 06. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

10,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma februárban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentéséből. A januári és februári forgalom volumene – naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakánál.

A KSH adatai szerint 2020 áprilisa, vagyis a koronavírus-járvány hazai berobbanása óta nem volt ilyen mértékű visszaesés a kiskereskedelmi üzletek forgalmában. Akkor a forgalom volumene 12,8 százalékkal esett vissza.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 8,6 százalékkal lett kisebb. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 9,6 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 5,3 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,8 százalékkal mérséklődött. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 7,6, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7 százalékkal nőtt, míg a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 3,5, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 19-19 százalékkal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 13 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 14,5 százalékkal lett kisebb. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,6 százalékkal mérséklődtek.

2023. január-februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!