Piaci manipuláció miatt 105 millió forintra büntette az MNB a SET Groupot

2023. március 31. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank 105 millió forint bírságot szabott ki a tőzsdei kereskedéssel foglalkozó SET Group Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt – közölte a jegybank az MTI-vel.

A SET Group rendszeresen hozott nyilvánosságra olyan közzétételeket, melyek pozitív várakozásokat ébreszthettek a befektetőkben. A vállalat azonban több esetben sem tudta igazolni a pozitív beharangozók megalapozottságát, ami piaci manipulációnak számít. A Set Group ezentúl nem tájékoztatta a nyilvánosságot
értékpapírjai értékéről és hozamáról sem.

A tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt az MNB 20 millió forint bírságot szabott ki, a piac manipulálása miatt pedig 85 millió forintos büntetést kell fizetnie a SET Groupnak.

Az MNB a vizsgálat megállapításaival összefüggésben tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tesz. A SET Group a tőzsdei kereskedést tekintve jelenleg is felfüggesztés alatt áll.

A SET Group jelenleg nem rendelkezik a 2019., 2020. és 2021. évre vonatkozó jogszabályszerű éves jelentéssel, valamint nem tette közzé a 2022. pénzügyi év első felére vonatkozó féléves jelentését sem. Ezek pótlására az MNB 90 napot adott, amennyiben ennek nem tesznek eleget, akkor a Nemzeti Bank akár törölheti is a tőzsdei kibocsátót a terméklistáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!