Elszállt a költségvetési hiány: két hónap után az éves terv 44 százalékára rúg

2023. március 24. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

Február végén az államháztartás hiánya elérte az egész évre tervezett összeg 44 százalékát – írja a Népszava a Pénzügyminisztérium szerdán kiadott adatai alapján.

Két hónap alatt 1525 milliárd forintnyi hiány gyűlt össze az állam kasszájában, ilyen magas pedig még soha nem volt a deficit: az eddigi rekord 560 milliárd forint volt 2011-ben. Bevételekből idén eddig 5363 milliárd forint folyt be, ami a tavalyi szja-visszautalásokkal korrigálva nagyjából ugyanaz a szint, mint 2022 azonos időszakában.

Az állam kiadásai viszont súlyosan megnőttek:

  • 560 milliárd forint ment el eddig rezsitámogatásra,
  • 147 milliárd forint lakástámogatásokra (54 milliárddal több 2022-höz képest),
  • 386 milliárd forint kamatkiadásokra (267 milliárddal több),
  • 1280 milliárd forint a nyugdíjkiadásokra (275 milliárddal több),
  • 2498 milliárd forint pedig az államadósság finanszírozására.

A lap szerint mivel a bevételek nem nőttek, ez azt mutatja, hogy leállt a növekedés – ráadásul a 25 százalékos infláció tovább rombolja a bevételek reálértékét.

Az előrejelzések szerint a GDP tovább csökken még legalább a nyár közepéig, majd az év második felében újra növekedhet a gazdaság, ami felviheti az állam bevételeit. Ráadásul a rezsitámogatás terhei is csökkenhetnek, ha az energiapiacon tartósan alacsonyan marad a gáz ára: míg ezt tavaly 350 eurós áron számolták, most ugyanez az év 40 euró körül mozog.

Azonban a kiadási oldalon egyes tételek továbbra is súlyosak maradnak, többek között az állampapírpiaci kamatok kifizetése és az államadósság finanszírozása miatt. A kormány költségvetése szerint idén összesen 3400 milliárd forint lehet az éves hiány, ami a GDP 3,9 százaléka – az viszont nem vetít túl sok jót előre, ha az év első hatodában már létrejött a tervezett hiány közel fele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!