Bankpánik ide vagy oda, tovább emeli a kamatot az amerikai jegybank

2023. március 22. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékról 5 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot a szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A Fed az előző öt alkalommal összesen 150 bázisponttal növelte az irányadó kamatot, írja az MTI.

A kamatdöntő Nyíltpiaci Bizottság bizottság arra számít, hogy „bizonyos további szigorítások még lehetnek annak érdekében, hogy a monetáris politikát olyan irányvonalba terelje, ami kellően korlátozó ahhoz, hogy az infláció idővel visszaálljon a 2 százalékos célszintre.” Ez a megfogalmazás eltér az előzőektől, amelyek szerint „a folyamatban levő emelések” megfelelőek lennének az infláció csökkentésére. A FOMC tagjainak a többsége idén még egy újabb, 25 bázispontú növelést valószínűsít.

A bizottság tagjainak a többsége szerint jövőre a kamatszint 4-4,25 százalékra csökken. Idei inflációs előrejelzését a FOMC 3,3 százalékra emelte szerdán a decemberben várt 3,1 százalékról, a jövő évit 2,5 százalékon, a 2025. évit pedig 2,1 százalékon tartotta.

A Fed döntéseinek azért van jelentősége, mert az egész világ pénzügyi életére hatással vannak, befolyásolják a dollár-euró és a dollár-forint árfolyamot is. Arról, hogy mire jó az alapkamat, és hogyan (nem) működik mostanában, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!