Lantos Csaba: A hosszú távú orosz gázszerződés a magyar energiaellátás biztonságának záloga

2023. március 18. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány rengeteget tett azért az elmúlt 13 évben, hogy Magyarország energetikai kitettsége csökkenjen Oroszország felé, „2010 óta ebben is több eredményt értünk el, mint bármikor korábban” – mondta Lantos Csaba a Mandinernek adott interjúban.

A biztonságos gázellátást azonban orosz gáz nélkül nem lehet jelenleg szerinte biztosítani. „Természetes cél, hogy minél kevésbé függő viszonyban legyünk bárkitől, de gázt vásárolni mindenképpen kell valahonnan. Ha orosz gázunk valamilyen oknál fogva egyáltalán nem lenne, de a csövek épek maradnának, mindenhol teljes kapacitással számolva akkor is a magyarországi fogyasztás több mint a kétszeresét tudnánk rajtuk behozni, a kérdés, honnan és mennyiért, és mennyit kellene ezért fizetniük a családoknak, vállalkozásoknak” – fogalmazott a tárcavezető.

Magyarországon is nagy földgáztárolók vannak, ahol az éves teljes fogyasztás kétharmada elfér. „Ám hiába a kiváló infrastruktúra, ha nincs mit beletölteni” – mondta Lantos. Arról is beszélt, hogy az európai piacon évtizedekig az olcsó orosz gáz volt a meghatározó, a korábban évente érkező 160 milliárd köbméternyi gáznak ma csak a nyolcadrésze jön Oroszországból.

„A hatalmas kiesést sem könnyű áthidalni egyik napról a másikra, a keleti irány teljes feladása pedig egyenesen lehetetlen súlyos ellátásbiztonsági kockázatok nélkül.”

A miniszter az interjúban megerősítette, hogy Magyarország piaci áron kapja a gázt az oroszoktól. A korábbi szerződéshez képest azonban a nagy előny az szerinte, hogy jóval előnyösebb a felár. „És túlbecsülhetetlenül értékes szempont a hosszú távon is kiszámítható biztonság, az orosz partner felénk mindig betartotta a vállalásait. Magyarországon eddig soha nem kellett gázhiánytól tartania sem a lakosságnak, sem a vállalkozásoknak. A Moszkvával kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés a magyar energiaellátás biztonságának záloga: csak ezzel garantálható, hogy kiszámíthatóan, a megfelelő mennyiségben érkezzen az otthonok fűtéséhez és az ország működtetéséhez szükséges földgáz”.

Bár korábban vita volt a szélerőművekről a kormányban, Lantos most azt mondta az interjúban, szeretnék, hogy szélkerekek is épüljenek az országban. „Nem mindenütt az országban és nem komplett erdők, de legyen szélkerékállítási lehetőség, mert a nap és a szél jól kiegészítheti egymást, viszont ehhez is szükség van a korszerű hálózatra.”

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!