Visszaestek a cégalapítások az építőiparban

2023. március 16. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az év elejére visszaestek a cégalapítások az építőiparban, ezzel 5 éven át tartó emelkedés ért véget – közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

Adataik szerint januárban 13 százalékkal kevesebb társaság alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt.

A 328 cégalapítás februárban 474-re nőtt ugyan, de a két hónap együttes értéke a legalacsonyabb szezonális adat az elmúlt 4 évben. A törlések száma az elmúlt 5 hónap alatt folyamatosan nőtt, a végelszámolások és a felszámolási eljárások több éves csúcsokat döntöttek meg 2023 elején.

Az egyéni vállalkozók számában szintén látszik a visszaesés, 774 belépővel az idei február az elmúlt 3 év legalacsonyabb értékét hozta – írták.

A közlemény szerint a visszaesésnek voltak előjelei, noha 2022-ben még 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés. Az ágazat sikeresen jött ki a járvány miatti válságból, de az orosz-ukrán háború, az energiaválság és a magas infláció hatásait nem tudta kivédeni – magyarázták a visszaesés okait. A december végi szerződésállomány 1,2 százalékkal mérséklődött, a januári építőipari teljesítmény pedig nem csak éves, hanem havi összevetésben is mérséklődött.

Az adatok alapján az Opten úgy látja, hogy az építőipari vállalkozások a nehézségek miatt egyelőre kivárnak. A kilátásaik rövidtávon nem kedvezőek, a következő fél év bizonytalanul alakulhat, a második félévre vonatkozó előrejelzések ugyanakkor már bizakodóbbak – olvasható a közleményben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!