A világ leggazdagabb magyarja bankot alapít Magyarországon

2023. március 14. – 14:21

A világ leggazdagabb magyarja bankot alapít Magyarországon
Péterffy Tamás egy 2006-os képen az Interactive Brokers Group irodájában – Fotó: James Leynse/Corbis / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Bankot alapít Magyarországon Péterffy Tamás (Thomas Peterffy) brókercége, vette észre a Portfolio.hu. Az Interactive Bankot 2023. március 1-jei hatállyal jegyezték be.

A gazdasági lap felidézi, hogy egy bank alapításához négymilliárd forint induló tőke kell, vagyis a befektető szándékai mindenképpen komolyak. Az MNB alapítási engedélye megvan, a banki működési engedély kézhezvétele a szokásos menetrend szerint egy éven belül várható.

Péterffy Tamást tartják a világ leggazdagabb magyar emberének, vagyonát 24 milliárd dollárra, vagyis körülbelül 8600 milliárd forintra becsülik. Brókercégének magyarországi ügyfélköre most már ezres nagyságrendű, a régióban pedig mintegy százezer ügyfele van.

Péterffy 2021 június elsején Budapesten járt, mert ekkor lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tagja az Interactive Brokers Central Europe Zrt. Közismert róla, hogy lelkes republikánus, Donald Trump támogatója volt.

Édesanyja egyedül nevelte (édesapja '56-os menekültként már az Egyesült Államokban volt), és mivel édesanyja nappal dolgozott, ő az utcán nőtt fel, a lebombázott házak helyén megmaradt grundokon, de így legalább mindent felszedett, ami a későbbi karrierépítéshez kellett.

Maga Péterffy 1965-ben emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba, a nyelvet nem beszélte, igazán az apja sem segítette, műszaki rajzolóként helyezkedett el. Pár év felkapaszkodás után, immár 45 éve alapította az Interactive Brokers Groupot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől