A világ leggazdagabb magyarja bankot alapít Magyarországon

2023. március 14. – 14:21

A világ leggazdagabb magyarja bankot alapít Magyarországon
Péterffy Tamás egy 2006-os képen az Interactive Brokers Group irodájában – Fotó: James Leynse/Corbis / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Bankot alapít Magyarországon Péterffy Tamás (Thomas Peterffy) brókercége, vette észre a Portfolio.hu. Az Interactive Bankot 2023. március 1-jei hatállyal jegyezték be.

A gazdasági lap felidézi, hogy egy bank alapításához négymilliárd forint induló tőke kell, vagyis a befektető szándékai mindenképpen komolyak. Az MNB alapítási engedélye megvan, a banki működési engedély kézhezvétele a szokásos menetrend szerint egy éven belül várható.

Péterffy Tamást tartják a világ leggazdagabb magyar emberének, vagyonát 24 milliárd dollárra, vagyis körülbelül 8600 milliárd forintra becsülik. Brókercégének magyarországi ügyfélköre most már ezres nagyságrendű, a régióban pedig mintegy százezer ügyfele van.

Péterffy 2021 június elsején Budapesten járt, mert ekkor lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tagja az Interactive Brokers Central Europe Zrt. Közismert róla, hogy lelkes republikánus, Donald Trump támogatója volt.

Édesanyja egyedül nevelte (édesapja '56-os menekültként már az Egyesült Államokban volt), és mivel édesanyja nappal dolgozott, ő az utcán nőtt fel, a lebombázott házak helyén megmaradt grundokon, de így legalább mindent felszedett, ami a későbbi karrierépítéshez kellett.

Maga Péterffy 1965-ben emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba, a nyelvet nem beszélte, igazán az apja sem segítette, műszaki rajzolóként helyezkedett el. Pár év felkapaszkodás után, immár 45 éve alapította az Interactive Brokers Groupot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!