Élére állt a Tesco a magyar menopauza-forradalomnak

2023. március 9. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Menopauza-barát munkahely lett a Tesco, írja a vállalat közleménye, az erről szóló elismerést az Egyenlítő Alapítvány nőnapi konferenciáján vették át Iványi Orsolya menopauza aktivistától.

A „Menopauza-barát Munkahely” akkreditációval a szervezet olyan munkáltatókat ismerne el, akik „elfogadják és megértik”, hogy a menopauza milyen hatással lehet a dolgozó nőkre, és támogatják őket ebben az életszakaszban. A Tesco 2020-ban indított el egy menopauza-programot, ami a cég szerint „őszinte és támogató hátteret”, és egy „párbeszédre alkalmas platformot” biztosít ezzel a munkatársainak.

„A ”Tescós Nők 40+„ zárt Facebook-csoporton keresztül lehetőséget nyújtunk női munkatársainknak arra, hogy érzékeny témákról beszélgessenek, megosszák egymással tapasztalataikat, illetve szakértőtől kérdezzenek”

– mondja Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetője. A cég HR-vezetője, Szigeti Barbara szerint a Tescónál hagyományosan több nő dolgozik, mint férfi: „A munkatársaink 67 százaléka nő, így a vállalati kultúránkat ennek megfelelően kell alakítanunk: megfelelni a nőknek, ugyanakkor befogadóan kezelni a férfiakat is. A munkatársnőink 47 százaléka 45 év feletti” – tette hozzá.

A cég belső felmérése szerint a 45 feletti női munkatársak ötöde tapasztalta már, hogy a menopauza valamely tünete miatt nem tudott megfelelően teljesíteni, és közel harmaduk azt, hogy csak erőfeszítésekkel tudott helytállni a munkában. A megkérdezettek közel fele említette a stresszt, és több mint 60 százalékuk a fáradékonyságot, mint a menopauza tüntetét, de említették a koncentráció hiányát (30 százalék) és a memóriaproblémákat is (25 százalék).

A Facebook-csoport mellett érzékenyítő workshopokon is foglalkoznak azzal, hogy a cég vezetői „megértsék a változókor biológiai és pszichés hátterét”.

„A menopauza-forradalom Magyarországon is elkezdődött, köszönhetően olyan cégeknek, mint a Tesco. A nők támogatása ebben az életszakaszban kiemelt jelentőségű, hiszen a hosszú távú egészségük is a tét, a nők életük egyharmadát ugyanis posztmenopauzában töltik”

– mondja Iványi Orsolya, a Menopauza-barát Munkahely kezdeményezés alapítója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!