Hiába a háború, Magyarország másfélszer több orosz olajat vásárolt 2022-ben, mint egy évvel korábban

2023. március 6. – 06:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összeomlott az orosz kőolaj behozatala Európába az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta. 2021-ben még átlagosan havi 9,5 millió tonnát importáltak az EU országok, ez tavaly decemberre alig a harmadára, 3,3 millió tonnára esett vissza – írja a G7.

A lap elemzéséből kiderült, hogy bár a teljes uniós orosz kőolajimport 17 százalékkal esett vissza 2022-ben, egyes országok még növelték is a behozatalt. A sorban első helyen nem is a visszatérően oroszpártinak elkönyvelt Orbán Viktor vezette Magyarország áll, hanem Bulgária, amely 2,4-szer több orosz olajat vett, mint egy évvel korábban. A második Olaszország 2,3-szorosára emelte az orosz olajimportot, míg a magyar behozatal 43 százalékkal nőtt. „Míg Magyarországon a Molhoz köthető a behozatal megugrása, Bulgáriában orosz tulajdonú finomítókhoz köthető mindez” – jegyzi meg a lap.

Szintén jelentősen növelte az egyébként így is elenyésző mennyiségű orosz olajimportját Horvátország, valamint a románok és a csehek is több olajat vettek az oroszoktól.

A lista másik végén Dánia áll, amely egy év alatt 92 százalékkal csökkentette az oroszoktól vásárolt kőolaj mennyiségét. Szintén jelentős, 50 százalékot meghaladó mértékű volt az orosz olajimport csökkenése Svédországban, Finnországban, Spanyolországban, Görögországban, valamint a közép- és kelet-európai országok közül Ausztriában és Lettországban.

Ha nem arányokat, hanem abszolút mennyiséget nézünk, akkor a hollandok importkorlátozása volt a leglátványosabb: 31,7 millió tonnáról 20,5 millióra csökkentették a behozott orosz olaj mennyiségét. Szintén jelentős a finn (6,7 millió tonnáról 1,7 millióra), a lett (5,4 millióról 1,1 millióra), valamint a spanyol (3,5 millióról 0,7 millióra) importcsökkentés, míg a németeknek és a lengyeleknek 2-2 millió tonnával sikerült csökkenteniük az importjukat.

Hiába vásároltak azonban kevesebb orosz olajat az EU tagállamai, az elszállt árak miatt Oroszország olajexport-bevétele 20 százalékkal több volt tavaly, mint tavalyelőtt: 57 milliárd euróra rúgott. Igaz, év végére már látszódott a szankciók hatása: decemberre összeomlottak, alig 1,5 milliárd euróhoz jutottak az oroszok európai kőolajbevételei (ez nagyjából harmada a tavalyi havi átlagnak).

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!