Háromszorosára nőtt a cégek energiaszámlája, ebből egyetlen kiút maradt

2023. március 6. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből nyolc cég energiaköltsége legalább háromszorosára nőtt 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az EY globális tanácsadó hazai közép- és nagyvállalati felméréséből. A megkérdezettek 46 százaléka ennél is jóval nagyobb, minimum ötszörös emelkedést tapasztalt.

A vállalatok döntő többsége, 79 százaléka erre válaszul kénytelen volt a többletköltséget legalább részben áthárítani a fogyasztókra. A cégek az EY-nak adott válaszok tanúsága szerint emellett a termékek árazására és beszerzésére kidolgozott új stratégiák kidolgozásával küzdöttek az energiaárak emelkedéséből fakadó hatások ellen. A kutatás azt mutatja, hogy az ipari szektorban tudták a leghatékonyabban kompenzálni áremeléssel az eddigi költségnövekedését.

A felmérésről kiadott közleményben Kovács Levente, a társaság energiapiaci szakértője azt is kiemelte: „az energiaköltségek növekedése egy olyan válság kiindulópontja volt, amelynek kezeléséhez csak részben állnak rendelkezésre eszközök a cégvezetők kezében”. A hirtelen és drasztikus áremelkedés megváltoztatta a vállalatvezetők gondolkodását, az energiahatékonyság kérdése fontosabb lett, mint valaha.

A felmérésre válaszolók negyede döntött úgy, hogy a jelenlegi fogyasztását kiváltja valamilyen alternatív energiaforrással, ezek közül a leggyakoribb műszaki megoldás a napelem és a hőszivattyú. A szolgáltató cégek, amelyek költségszerkezetében kisebb az energia aránya, jelentősen le is vannak maradva az ipari és technológiai szektor szereplőitől az átállásban. A tervezett beruházások ellen hatnak a cégek közel kétharmada szerint egyéb tényezők mellett a szabályozási bizonytalanságok.

De az is, hogy bár a prioritási listán előrébb került, még mindig nincs az első helyeken az energiaügy. „A vállalatok mindennapi működését leginkább a költségnövekedés, a csökkenő kereslet, a likviditási és finanszírozási nehézségek, valamint az alapanyaghiány fenyegetik. A folyamatos energiaellátás megszakadásától való félelem messze elmarad ezektől a tényezőktől” – olvasható a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!