Hozzányúlt a kormány a légitársaságok különadójához, de más extraprofitadókon is változtattak egy kicsit

2023. február 28. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

A kedd este megjelent Magyar Közlönyben több ponton módosította a kormány az extraprofitadókról szóló tavaly júniusi kormányrendeletet.

A legnagyobb változás a légi közlekedést érinti. Azt már korábban tudni lehetett, hogy ez év januárjától nem a Magyarországról (belföldről) induló utasok száma alapján kell ezt az adót megfizetni, hanem károsanyagkibocsátás-alapú lesz ez a különadó. Most viszont a korábban rögzített adótételeket is módosították.

Így 2700 forint helyett 1600 forint lesz az adó 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező repülőgépek adója, míg 5100 forintról 6200 forintra változik a 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező repülőgépek adója (a köztes kibocsátási kategóriában marad 3900 forint) – abban az esetben, ha az utas végső úti célja az alábbi listán szerepel: Albánia, Andorra Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia, Ukrajna és az Európai Unió.

Minden más úti cél esetében a legkisebb kibocsátási kategóriában 3900 forintra csökken az adó 6800 forintról, a legnagyobban 15 600 forintra nő 12 700 forintról, míg a középsőben itt sem változik, marad 9750 forint.

A rendelet kisebb módosításokat tartalmaz a népegészségügyi termékadóról (neta, köznyelven csipszadó) és a gyógyszergyártókat érintő különadóról is.

A gyógyszergyártókat sújtó különadóba egy olyan mentesítő félmondat került be, ami mentesíthet egyes ágazati szereplőket az adó alól. Eszerint a különadó csak azokra vonatkozik, akiknek a gyógyszeralapanyag-gyártás és a gyógyszerkészítmény gyártása TEÁOR-kódú tevékenységből származó összesített nettó árbevétele meghaladja a teljes nettó árbevétele 33,33 százalékát, vagyis egyharmadát.

A népegészségügyi termékadónál szintén enyhítéseket hozott az új rendelet. Amely szerint nem kell a különadót megfizetnie annak, aki az áfatörvény egyes passzusainak és feltételeknek megfelelően továbbértékesítésre vásárol, illetve annak, aki saját, adóköteles termék előállításához használja fel a terméket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!