A rossz idő ismét betett az amerikai vezetékrendszernek: több százezren maradtak áram nélkül

2023. február 26. – 07:40

A rossz idő ismét betett az amerikai vezetékrendszernek: több százezren maradtak áram nélkül
Vihar Redondo Beachen, a 70 ezres, latinók lakta kaliforniai kisvárosban. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai vezetékek viszonylag régiek és nincsenek kellően integrálva egymással, ezért hallani annyi problémáról.

A PowerOutage.us jelzése szerint több mint 350 ezer áramszünetet regisztráltak Michigan államban a szombati amerikai hóvihart követően, amely fagypont alatti hőmérsékletet hozott az államban.

Szintén közel 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Kaliforniában, mivel erős vihar sújtott le a hétvégén az Egyesült Államok nyugati partjára is. Érdemes megtekinteni az amerikai villamosenergiacég fent belinkelt online térképét, ahol az áramszünetek mindig jól nyomon követhetőek.

Cikkünk írása idején (vasárnap reggel fél 8-kor) Michiganben 308 ezer, Kaliforniában 74 ezer háztartásban volt áramszünet, az őket követő államokban (Floridában, Kentuckyban, Dél-Karolinában) már csak 2-4 ezer áramszünetről tudott a térkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztetett, hogy vasárnap újabb erős hóvihar támadhat Dél-Kaliforniában, és villámáradások sújthatják a tengerparti városokat, köztük Los Angelest is.

„A hőmérséklet jóval az ilyenkor jellemző átlag alatt lesz a régió nagy részén, Oregon, Észak-Kalifornia és Közép-Kalifornia partjainál fagypont alatti reggeli minimumok valószínűek”

– közölte az időjárási szolgálat.

Az Egyesült Államok villamosenergia rendszere két okból, az állam relatív fejlettsége és a szövetségi államok magasfokú önállósága miatt igencsak sérülékeny.

Miközben Európa egy viszonylag új és rendkívül integrált, gyakorlatilag közös európai rendszerrel látja el a lakosságot és a cégeket árammal, addig az Egyesült Államokban már a hetvenes években is jó volt a rendszer, de azóta is sokszor ezek a régi eszközök működnek, és egységes amerikai távvezetékrendszerről sem beszélhetünk. Sok a szigetszerű, izolált hálózat, amelyek nem tudnak egymás segítségére sietni, ha havária van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!