A kormány kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítaná a hazai földgáztermelést

2023. február 21. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

Egy frissen megjelent kormányrendelet-tervezet szerint a magyar kormány megkönnyítené a hazai földgáztermelést, és nemzetstratégiai fontosságúvá nyilvánítaná. A „Magyarország földgázkitermelésének növelésére irányuló egyes beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és a beruházások kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánításáról” című dokumentum szerint a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítana több, már aktív fejlesztést, beruházást és területet is.

Ennek értelmében építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye. A beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyekre vonatkozó ügyintézési határidőt mindössze 15 napban szabnák meg, a szakhatósági eljárást pedig 8-ban. A dokumentum szerint a rendelettervezet somogyi, biharkeresztesi, páhi, püspökladányi, rinyaújlaki, endrődi, álmosdi, monostorpályi és több komádi beruházást is érint.

A kormány ettől új munkahelyeket és adóbevételeket, illetve az energiaimport-függőség csökkentését és a hazai energiaellátás biztosítását reméli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!