Tóth Bertalan feljelentést tesz az állam által titokban megvett FHB-kötvény miatt

2023. február 20. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, különösen nagy vagyoni hátrányt meghaladó hanyag kezelés vétsége, valamint különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen a legfőbb ügyésznél a FHB Nyrt. (ma Takarékbank) és a Fidesz-kormány FHB-kötvényes üzletelése miatt” – írta Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti képviselője a Facebookon.

A politikus a miatt az FHB-kötvény miatt fordul a hatóságokhoz, amelyikről néhány napja a Telex is hosszú cikket közölt. A kb. 30 milliárdos kötvény 2012-ben húzta ki a csávából a kormányhoz akkor igencsak közel álló FHB Bankot, most pedig, miután tavaly lejártak a kötvénnyel kapcsolatban keletkezett állami dokumentumok titkosításai, kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a kötvényt a kormány döntése alapján a magyar állam vásárolta meg, csak egy évtizeden át teljes titokban tartották az ügyletet, félve attól, hogy az Európai Bizottság tiltott állami támogatás gyanúja miatt nyomozni kezd, és esetleg fény derül arra, hogy az állam nem feltétlenül járt jól az üzleten.

Tóth Bertalannak is ez a sejtése, posztja szerint „a 2012 és 2016 között lebonyolított, mintegy 30 milliárd forint értékű üzlet szabálytalan, megtévesztő elemeket tartalmazott. A vagyonértékelések ellentmondásai manipulatív cselekményekre utalnak, amelyek miatt azok valószínűsíthetően nem a valóságot tükrözték, és arra szolgáltak, hogy leplezzék azt, hogy

az állam magasabb értéket képviselő értékpapírokat cserélt alacsonyabb értékű papírokra.

Az államot megillető, de elmaradt kamatok, a magyar állam érdekei és vagyoni igényei érvényesítésének elmulasztása súlyos hátrányokat okozott az államnak.”

Hogy a Polt Péter által vezetett szervezet fülön csípi-e a felelősöket, hamarosan kiderül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!