Egy év alatt eltűnt 195 milliárd forintnyi készpénz

2023. február 18. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzeti bank legfrissebb, szeptember végi állapotokat mutató statisztikái alapján 760 milliárd forintnyi valuta volt a vállalatoknál és magánszemélyeknél, ami egy év alatt 35 százalékos növekedést jelent – írja a Portfolio.hu. Ennél nagyobb növekedésre legutóbb 2015-ben volt példa, de még ez a rekord is megdőlhet, hiszen a mostani csak egy háromnegyed éves adat, az pedig egy egész éves volt.

Mint az alábbi ábrán is látható, a vállalatoknál lévő valutamennyisége a harmadával nőtt, míg a lakossági több mint 35 százalékkal emelkedett. Mint látható, az előző években a lakossági valutaállomány szinte stagnált (a 2018-as 311 milliárdról három év alatt mindössze 23 százalékkal nőtt 384 milliárdra), a céges viszont ugyanebben az időszakban nagyjából megduplázódott (92-ről 180 milliárd forintnyira nőtt).

Forrás: Portfolio.hu, MNB
Forrás: Portfolio.hu, MNB

A lap szerint a változásban a háború miatti félelem mellett nagy szerepe lehetett a forint további gyengülésére vonatkozó várakozások felerősödésének. „Adná magát magyarázatként a külföldi utazások járvány utáni visszatérte is, de a szeptember végi adatokban ennek már nem lehetett jelentős szerepe” – teszi hozzá a lap.

A cikkből az is kiderül, hogy a forgalomban lévő készpénz mennyisége 2021 decemberében elérte a csúcsát, ezután tavaly őszig stagnált, majd csökkenni kezdett. „Idén januárban már a csökkenés is jelentős volt: január végén 195 milliárd forinttal használtunk kevesebbet, mint egy évvel korábban” – írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!