Az unióból egyedül mi maradunk: Bulgária augusztusban kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból

2023. február 17. – 09:38

Az unióból egyedül mi maradunk: Bulgária augusztusban kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból
Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke 2018. június 18-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A bank 2021-ben költözött Budapestre, Magyarország és Oroszország mellett még Kuba, Mongólia és Vietnám is kitart, Szerbia pedig akár be is léphet.

Újabb európai ország vonul ki a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) részvényesei közül: Bulgária augusztustól megszünteti tagságát a bankban – írja az MTI.

Az NBB csütörtökön hivatalos értesítést kapott Bulgáriától arról, hogy az ország augusztus 15-től megszünteti részvényesi tagságát a bankban – közölte a Finmarket orosz gazdasági hírportál bolgár sajtójelentésekre hivatkozva.

Korábban Szlovákia és Csehország már távozott a bankból, és Románia is ugyanezt teszi június 9-én.

Január végén az NBB vezetése Budapesten ülésezett, közleményükben még arról írtak, hogy éppen Oroszország fogja csökkenteni a súlyát a bankban.

Az akkor kiadott tulajdonosi arányok hamarosan nem lesznek érvényesek.

  • Bulgária: 14,46%
  • Kuba: 2,83%
  • Magyarország: 25,27%
  • Mongólia: 1,80%
  • Románia: 8,94%
  • Oroszország: 45,44%
  • Vietnám: 1,26%
  • Összesen: 100%

Az 1970-ben alapított, budapesti székhelyű NBB nemzetközi pénzintézet fő tevékenységi köre a kis- és középvállalkozások támogatása a bank tagországaiban, valamint a társadalmilag jelentős infrastrukturális projektek finanszírozásában való részvétel.

A bank éppen 2022 februárjának közepén hirdetetett sajtótájékoztatót március első napjaira, de a háború miatt ez elmaradt. Az előtte átküldött tájékoztató anyag szerint 2021-ben az NBB 7,9 millió eurós rekordnyereséget ért el, illetve

„pozitív elmozdulást mutatott az összes kulcsfontosságú mutató tekintetében, beleértve a nyereség, az eszközállomány, a tőke, és a hitelportfólió növekedését”.

Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke akkor még a bank bővítéséről beszélt:

„Decemberben tagállamaink egyhangú határozatban úgy döntöttek, hogy beemelik a Szerb Köztársaságot az NBB-tagállamok körébe.”

A bankot a sajtó előszeretettel minősítette „kémbanknak”, amelyet az NBB mindig is kikért magának. Mint az Indexben írt cikkünkből kiderül, így reagáltak erre:

„Az NBB létezésének majdnem ötven évében semmilyen ügyet nem regisztráltak, ahol a bank alkalmazottai valamely nemzetközi egyezményekkel összeegyeztethetetlen tevékenységben vettek volna részt.”

Az orosz üzleti befolyásról itt írtunk.

Korábban a támadások visszaverésének egyik érve egyébként az volt, hogy a bank többségében uniós államok tulajdonában áll. Ez augusztusra úgy változik, hogy immár egyedül Magyarország marad az uniós tagállamok közül a bankban. A bank honlapján amúgy több tucat NBB-s projekt érhető el, de a referencialistán magyar projektként csak az Invitel finanszírozása van feltüntetve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!