Újabb jel a recesszióra: elszállt árak és visszaesett decemberi termelés az építőiparban

2023. február 13. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb jele érkezett annak, hogy a tavalyi utolsó negyedévben recesszióba kerülhetett az ország gazdasága (hogy valóban így volt-e, az kedden derülhet ki, akkor közli a KSH a 2022-es éves és utolsó negyedéves GDP-adatokat). A hétfőn megjelent tavaly decemberi építőipari statisztika ugyanis 3,9 százalékos éves visszaesést mutat. Ez azt is jelenti, hogy az utolsó negyedévben az októberi 3,2 százalékos visszaesés és a novemberi 7,6 százalékos bővülés után a december hozta a legrosszabb eredményt.

Az is kedvezőtlen adat, hogy az utolsó negyedévben az építőipar termelői árai 26,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 4,6 százalékkal haladták meg az előző negyedévi árszintet. „Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta” – írja a KSH.

A kilátások sem túl kedvezőek:

  • Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 1,2 százalékkal lett kisebb, mint egy éve volt.
  • A megkötött új szerződések volumene 35,9 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, de a KSH ennek kapcsán megjegyzi, hogy „2021. decemberi, magas bázishoz képest” történt a visszaesés (a 2021. decemberi KSH-gyorstájékoztatót visszanézve azt olvashatjuk: „a megkötött új szerződések volumene 7,7 százalékkal csökkent”, ebben az adatsorban viszont valóban 30 százalék fölötti bővülés látható).

A KSH kitér arra is, hogy építményfőcsoportok közül az épületek építése 1,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 12,7 százalékkal csökkent decemberben – ez elsősorban a közpénzből megvalósuló mélyépítési beruházások visszafogásával, leállításával függhet össze.

A jelentésből kiderül, hogy tavaly az év egészében

  • 3 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye, ezen belül az épületek építésének volumene 6,3 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 1,4 százalékkal csökkent;
  • az új szerződésekben 3,1 százalékos volt éves szinten a visszaesés, ezen belül látványos, hogy míg épületek építésére 10,3 százalékkal magasabb, addig az egyéb építményekre 17,3 százalékkal alacsonyabb volumenben szerződtek;
  • az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – átlagosan 24,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A teljes gyorsjelentést a KSH honlapján itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!