A Shell a 115 éves történetének legnagyobb profitját érte el tavaly

2023. február 2. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Shell olaj- és gázipari óriásvállalat rekordnyereségről számolt be, írja a BBC. A profit 2022-ben elérte a 39,9 milliárd dollárt (kb. 14,5 ezer milliárd forint), ami az azt megelőző évi összeg duplája, és a cég 115 éves történetének legmagasabb nyeresége.

Az energiaárak tavaly nagyon megugrottak, főként a putyini Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Több energetikai cég magas nyereséget ért el, ezért egyes nyugati kormányok is nagyobb adóbevételeket várnak ezektől a cégektől, hiszen a háztartások emelkedő rezsiszámlákkal küzdenek, amik enyhítésére több helyen is állami támogatási rendszereket vezettek be. Sokan azonban még így is keveslik az energiacégek által fizetett adók mértékét.

A lap szerint az olyan energiaipari óriások, mint a BP és a Shell az elmúlt években alig, vagy egyáltalán nem fizettek adót az Egyesült Királyságban. A Shell kritikusai szerint a brit székhelyű vállalat többet fizetett a részvényeseinek, mint amennyit megújuló beruházásokra költ – írja a BBC.

Wael Sawan, a Shell vezérigazgatója szerint „hihetetlenül nehéz időket élünk – világszerte tombol az infláció”, de a cég a megújuló technológiákba való befektetéssel „kiveszi a részét a munkából”.

Sinead Gorman pénzügyi igazgató hozzátette, hogy a Shell 2022-ben világszerte 13 milliárd dollár adót fizetett. Az EU-ba irányuló cseppfolyósított földgázszállítások 11 százalékát is a Shell szállította, enyhítve ezzel az Oroszországgal szembeni szankciók által az ellátásra nehezedő nyomást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!