A magyarok harmadának semennyi félretett pénze nem marad a hónap végére

2023. február 1. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok többsége kevesebb mint egy hónapra elég megtakarítással rendelkezik, a spórolt pénzre pedig a legtöbben „vésztartalékként” tekintenek – derült ki az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felméréséből.

A magyar válaszadók több mint harmada (35 százalék) kevesebb mint egy hónapnyi jövedelmének megfelelő megtakarítással rendelkezik. 29 százaléknak egy hónapra, 19 százaléknak pedig legfeljebb 3 hónapra lenne elegendő a megtakarítása.

A kintlévőségeket kezelő cég 23 országra kiterjedő felmérése szerint egy átlagos európai a jövedelme kevesebb mint 20 százalékát tudja félretenni, ehhez az arányhoz közelít a magyar is. A különbség viszont, hogy a magyar jövedelmek az európai átlag alatt vannak.

2022 második felében a magyarok 31,4 százaléka azt mondta, hogy a hónap végére egyáltalán nem marad félretett pénze.

A magyar társadalom pénzügyileg egyre inkább lemarad. A kelet-közép-európai régióban Magyarországon tudnak a legkevesebben megtakarítást felhalmozni: a lengyeleknél 27, a cseheknél viszont csak 14 százalék mondta, hogy nincs mit félretennie hónap végén. Ezek az arányok egyébként nem változtak jelentősen az utóbbi időben. A pénzgyűjtés oka a legtöbbeknél általános tartalék felhalmozása, de sokan azért tesznek félre, ha esetleg elvesztenék a munkájuk. Egyre kevesebben gyűjtenek viszont lakásra vagy gyerekeiknek, unokáiknak pénzt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!