Leállítja a termelést az Electrolux nyíregyházi hűtőgyára, ahol 650-en dolgoznak

2023. február 1. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az Electrolux 2024 januártól nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását nyíregyházi gyárában – közölte szerdán a cég. A vállalat a lényegesen megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt döntött így.

A gyár, amely 650 dolgozót foglalkoztat, 2024 januárjától nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását a nyíregyházi telephelyen.

A vállalat döntését a 2022 utolsó negyedévében készített hatástanulmány előzte meg, ami a nyíregyházi gyár versenyképességét vizsgálta. „A versenyképesség vizsgálata során a legfontosabb szempontok a gyár kapacitásának kihasználtsága, valamint a jövőbeli mennyiségi előrejelzés a hűtőszekrény termékkategóriákban voltak” – olvasható a közleményben.

„A hatástanulmány eredménye, valamint a jelenlegi üzleti környezet megkövetelte, hogy cselekedjünk. Célunk továbbra is, hogy biztosítsuk az Electrolux hosszútávú gazdasági növekedését, növeljük a versenyképességet a hűtőszekrény termékkategóriában” – fogalmazott Gönczy Sándor, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója, az Electrolux Csoport szenior alelnöke.

A cégvezető azt ígérte: „az Electrolux elkötelezett amellett, hogy a Kollektív Szerződésben garantált jogokon felül olyan támogató programot dolgozzon ki az érdekképviseletekkel, ami méltányos, és segíti munkatársaink jövőbeni elhelyezkedését”. A munkavállalóknak rendszeres tájékoztatást is ígértek az átszervezés menetéről.

Az Electrolux közölte azt is: az illetékes minisztériummal és a helyi önkormányzattal vizsgálják a telephely további hasznosításának lehetőségeit. Emellett haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával és „külső szakértő tanácsadót is bevon a termelés leállásában érintett dolgozók munkaerőpiacon történő mielőbbi elhelyezkedésének érdekében”.

A nyíregyházi gyárbezárásról szóló döntés nem érinti a vállalat jászberényi tevékenységét. Ott az Electrolux továbbra is az új energiatörvény követelményeinek megfelelően kifejlesztett hűtőket gyárt – olvasható a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!