Egy tapodtat sem megyek, amíg rá nem jövök: mi kerül ezen a négyzetméteren 3 999 000 forintba

2023. január 31. – 20:23

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdjük egy kis alapozással a nyolcvanas évek tévéműsoraiban járatlan olvasóink többmilliós táborának.

No, máris keretbe helyeztük a cikk címét, ugye?

Szóval: kaptam egy közleményt – vagyis nyilván nagyon sok szerkesztőség kapott – az Otthon Centrumtól. És most egy tapodtat sem megyek, amíg rá nem jövök: mi kerül egyetlen négyzetméteren akár 3,9 millió forintba.

Az Otthon Centrum adatai szerint a tavalyi utolsó negyedévben Budapesten eladásra hirdetett új építésű lakások négyzetméterárának középértéke 1 554 000 forint volt, ami jelentős 26,5 százalékos árnövekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. Az átlagár növekedése ezzel együtt az év végére lelassult: az utolsó negyedévben csak 3,5 százalékkal volt magasabb, mint az előzőben.

A nagyjából 1,5 milliós átlagár komoly szórással jön ki, a városrészek között ugyanis jelentős árkülönbséget mért az Otthon Centrum. Az átlagos kínálati négyzetméterár 948 000 és 2 895 000 forint között váltakozik, míg a legdrágább projekt négyzetméterenkénti ára 3,9 millió forintra nőtt. Szóval egy nagyobbra szabott vécében ücsörögve azt érezheti, hogy csaknem négymillió forinton trónolunk – ez csaknem az éves nettó átlagfizetés volt a tavalyi legutolsó adatok szerint.

A legdrágább jelenleg az V. kerület 2,895 milliós átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. kerület 2,71 milliós és az I. kerület 2,63 milliós fajlagos ára követ. A pesti oldal második legdrágábbja a VI. kerület, de már kétmillió alatti, 1,9 millió forintos átlagos négyzetméterárral. A legolcsóbb továbbra is a XXIII. kerület az átlagosan 948 ezer forintos árral. Ezen kívül csak a XX. kerületben (974 ezer Ft/m2) nem éri el az átlagos négyzetméterár a millió forintot.

A legtöbb lakás továbbra is a XIII. kerületben épül, mely évek óta stabilan tartja magát az első helyen. A 72 projekt és 8900 épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő. A városrész eddigi legnagyobb kihívója a budai oldalon a XI. kerület volt, ám azt legalább a projektek számában a III. kerület beérte: mindkét kerületben 43 beruházás indult el – írja az Otthon Centrum (lakás viszont még több épül a dél-budai kerületben, mint Óbudán).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!