Katás vállalkozások ellehetetlenítése: semmi nem volt igaz a kormány magyarázatából

2023. január 30. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

444 041 egyéni és társas vállalkozás adózott a kata szerint tavaly augusztus végén, amikor életbe léptek az adónem szabályainak drasztikus, számtalan vállalkozás és egyéni vállalkozó katás adózását ellehetetlenítő változásai – írja a 24.hu az adóhivataltól kapott részletes adatok alapján. Idén január 1-jén már csak 144 729 katás vállalkozást tartott nyilván a NAV, tehát 266 989 vállalkozást, a katások 60 százalékát érintette kedvezőtlenül az adóváltoztatás.

Az adatközlésből kiderül: ezek túlnyomó többsége az átalányadózást választotta: 180 610 vállalkozás élt ezzel a lehetőséggel. Az általános szabályok szerinti adózást 49 572-en választották, míg 36 807 vállalkozás megszűnt augusztus végén (igaz, 11 424 vállalkozásnak már szünetelt a tevékenysége).

A kata szabályainak megváltoztatása ellen tiltakozók 2022. július 25-én a budapesti Jászai Mari téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
A kata szabályainak megváltoztatása ellen tiltakozók 2022. július 25-én a budapesti Jászai Mari téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A NAV-os válaszból az is kiderült, hogy az a kormányzati álláspont, amely szerint a katát tömegesen használták volna adócsalásra, semmilyen adat szerint nem igaz: „a katásokat érintő adóellenőrzések sem számukban, sem megállapításaikban nem tükrözik azt a hivatalos álláspontot, hogy tömegével csalták volna el a költségvetést megillető jogos adót” – írja a lap.

Tömegességről már csak azért sem lehet szó, mert a NAV tavaly mindössze 438 kataadóalanyt vizsgált (vagyis az összes katás vállalkozás 1 ezrelékét), és ebből is mindössze 35 volt adóellenőrzés – igaz, ezek közül „27 esetben a vizsgálat számszaki megállapítással zárult”. Úgynevezett jogkövetési vizsgálatra 403 esetben került sor, melyek közül 22 zárult megállapítással. Tehát a vizsgált ügyeknek bő tíz százalékánál találtak valamit a revizorok – ez azt jelenti, hogy az összes katás vállalkozásnak 1 század százaléka volt problémás.

Azt sem támasztották alá a NAV adatai, hogy tömegesen tett lehetővé a katázás rejtett foglalkozást: tavaly 18 227 katás szerződéses jogviszonyt ellenőriztek összesen 1711 kifizetőnél, és mindössze 45 szerződést minősített munkaviszonnyá – derül ki a 24.hu cikkéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!