Benyújtották a parlamentnek a 2023-as költségvetést

2023. január 19. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

A családok és a munkahelyek védelmét, a nyugdíjak értékének megőrzését hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium közleménye, amelyben a 2023-as költségvetés rendeleti módosításának részleteiről írnak. A korábban jelzettnek megfelelően

a központi költségvetés

  • kiadási főösszege 39 758 milliárd forint,
  • bevételi főösszege 36 358 milliárd forint,
  • a hiány 3400 milliárd forint – ez 8,5 százalékot jelent a büdzsében.

A júliusban elfogadott költségvetés még csak 2352 milliárdos hiánnyal számolt, 33 300 milliárdos kiadás és 30 900 milliárdos bevétel mellett: az akkor tervezett hiány tehát 7 százalék volt.

Közel négyszeresére: 670 milliárdról 2610 milliárd forintra emelkedik a rezsivédelmi alap összege, a nyugdíjakat pedig – beleértve a tizenharmadik havit is – tizenöt százalékkal emelik.

A közlemény szerint az oktatásban és az egészségügyben egyaránt béremelést tervez a kormány, a családtámogatásokra szánt emelt forrásokat megtartják, és szintén bővül a támogatások köre.

Ahogy azt korábban megírtuk, a 30 éves koruk előtt gyereket vállaló nőknek nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az átlagbér szintjéig. Ezenkívül idén is folytatódnak a munkahelyvédelmi programok, ezért, mint a minisztérium írja, a munkát terhelő adókat továbbra is alacsonyan tartják.

A központi tartalék összege 170 milliárdról 255 milliárd forintra nő, és a Pénzügyminisztérium úgy számol, hogy a felsorolt intézkedések ellenére jelentősen csökken a hiány a tavalyi évhez képest. A különleges gázkészletvásárlás nélkül számított 4,9 százalékról a GDP 3,9 százalékára változik.

A közlemény szerint a benyújtott törvényjavaslatban még nagyobb arányú államadósság-csökkentéssel számoltak, ám a GDP-arányos államadósság 73,5 százalékról 69,7 százalékra javulhat az év végére.

A tárca azzal számol, hogy a magyar gazdaság az év egészében elkerülheti a recessziót, éves szinten 1,5 százalékkal erősödhet, az inflációt pedig egy számjegyűre szorítanák le 2023 végéig.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!