Két és félszerese a 25 százalékos magyar infláció az EU-átlagnak

2023. január 18. – 14:13

Két és félszerese a 25 százalékos magyar infláció az EU-átlagnak
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette a 2022. decemberi inflációs adatokat. Az euróövezetben az infláció már egy számjegyűre, 9,2 százalékra csökkent, de az EU átlaga is 10,2 százalék a novemberi 11,1 helyett. A csökkenő tendencia nem új, az államok zömében hónapok óta tart a folyamat. Nem úgy, mint Magyarországon,

a magyar infláció tovább emelkedett, a novemberi 23,1 százalékról 25-re, ami így az uniós átlag két és félszerese.

A gyorsulás üteme is nőtt, a megelőző 2 hónap 1,2-1,2-hez képest 1,9 százalékkal magasabb a pénzromlás, mint az előző hónapban. Megmutatjuk grafikonon is, bár nem túl szép látvány:

A legalacsonyabb inflációval Spanyolország (5,5), Luxemburg (6,2) és Franciaország (6,7 százalék) büszkélkedhet. A 25 százalékkal élen álló Magyarországot Lettország (20,7) és Litvánia (20,0 százalék) követi, bár az utóbbi országokban ősz óta csökkennek a számok.

Nem vagyunk egyedül az emelkedő inflációnkkal, bár túl népesnek sem lehet nevezni a társaságot: Svédországban és Máltán is nőtt az infláció, ám csak 0,7, illetve 0,1 százalékkal. Szlovéniában és Bulgáriában változatlan maradt, míg az Európai Unió 22 országában csökkent az infláció 2022 decemberében.

A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a nemzeti statisztikai hivatalok által megadott fogyasztási adatokból az Eurostat által számított árindex, harmonizált indexszám, ami biztosítja az EU-s tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát. A harmonizált fogyasztói árindex azokat a termékeket és szolgáltatásokat fedi le, amelyek a háztartások végső fogyasztási kiadásának részét képezik.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!