Gázerőművek építését tervezheti a kormány

2023. január 18. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány új gázerőművek építését tervezheti, hogy a bővülő napelemes kapacitásnak megfelelően rugalmasabbá váljon a hazai energiarendszer – lényegében erre utalt a Hír TV adásában Steiner Attila energiaügyekért felelős államtitkár.

Az interjúban, amelyet a Portolio vette észre, Steinert a napelemes kapacitások bővítése előtt álló akadályokról is kérdezték. Az államtitkár szerint a villamosenergia-hálózatot fejleszteni kell, amelyre EU-s forrásokat is be akarnak vonni.

Kialakultak olyan területek, ahol problémák adódtak abból, hogy hirtelen túl sok napelem termelt a hálózatra, ezért meg kell oldani a kiegyenlítést, vagyis hogy akkor is legyen villamosenergia-ellátás, amikor nem süt a nap. Úgy véli, „alapvetően új erőműépítést jelent ez a terület, illetve egyéb innovatív technológiák, például akkumulátoros kapacitások telepítésével lehet ezt megoldani”.

Majd hozzátette: „Alapvetően földgáztüzelésű erőműveket lehet még telepíteni viszonylag gyorsan, amelyek még nagyon rugalmasak, könnyen ki és be lehet őket kapcsolni, amikor szükség van rájuk. Ezeknek a kibocsátása amúgy viszonylag kevésnek mondható, és értelemszerűen itt mindig törekszünk majd arra, hogy a lehető legmodernebb technológiát alkalmazzuk. Amúgy egész Európa ezt csinálja a háttérben, csak nem plakátolják ki.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!