Plusz 96–224 ezer forint: jegybanki vezetők is jól jártak a minimálbér-emeléssel

2023. január 11. – 07:26

Másolás

Vágólapra másolva

Amíg az MNB-vezetők alapfizetését az átlagkeresethez igazították (így márciustól Matolcsy György jegybankelnök 6,2 millió forint fölött keres majd, helyettesei pedig 5,6 millióra számíthatnak), a nemzeti bank tulajdonában lévő vállalkozásoknál jellemzően a mindenkori minimálbér határozza meg a vezetői tisztséggel együtt járó jövedelmeket. Ennek köszönhetően az MNB-vezetők igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tisztségei után járó díjazás havi 96–224 ezer forinttal januártól – írja a 24.hu.

Az MNB honlapján tíz olyan vállalkozás szerepel, melyekben a jegybank közvetlenül tulajdonos, de ezek egy része további vállalkozásokban rendelkezik tulajdonnal. Ezek vezetőségében vagy fb-jében több MNB-s vezető is ott ül, a lap megemlíti közülük Kandrács Csaba és Virág Barnabás alelnököt. A különböző posztokért a minimálbér háromszorosában, ötszörösében, illetve hétszeresében meghatározott díjazás jár – ami ez év elejéig havi 600 ezer, egymillió, illetve 1,4 millió forintot jelentett cégenként (a lap megjegyzi, hogy a jegybank munkatársai jellemzően több társaságban is részt vesznek).

Januártól viszont ezek az összegek 696 000, 1 160 000 és 1 624 000 forintra nőttek. A lap szerint vannak, akik több cég vezetőségében vagy fb-jében is ott ülnek, példaként említik Kandrács Csabát, aki legutóbbi, tavaly augusztusi vagyonnyilatkozatában „tíz különböző pozíciót tüntetett fel, amelyekből az elmúlt három évben jövedelme származott, illetve származik”, Virág Barnabás két MNB-s leánycégben vállalt tisztséget, míg „harmadik alelnök, Patai Mihály a Giro Zrt. elnökeként részesült a mindenkori minimálbérhez kötött jövedelemben”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!