53 ezer milliárd forintnyi veszteséget termelt 2022-ben a Svájci Nemzeti Bank

2023. január 9. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

132 milliárd svájci frank, azaz átszámolva körülbelül 53 ezer milliárd forint veszteséget termelt a Svájci Nemzeti Bank (SNB) 2022-ben az előzetes adatok alapján – írja a CNBC. Ez a bank 116 éves történetének legnagyobb vesztesége, ami több mint ötszöröse a második legnagyobb veszteséget jelentő 2015-ös 23 milliárd frankos mínusznak.

A 132 milliárd frankos összeg a svájci GDP 18 százaléka. A veszteség miatt idén a bank nem fogja teljesíteni a szokásos kifizetéseket a svájci kormánynak és a kantonoknak. Szintén érinti a veszteség az SNB részvényeseit.

A veszteség szinte kizárólag az SNB devizapozícióiból származik. Ezek azért veszítettek ennyit az értékükből, mert a felpörgő infláció és a rossz globális gazdasági kilátások miatt a befektetők a pénzüket az olyan biztonságos valutákba mentették, mint amilyen a svájci frank. A frank emiatt jelentősen erősödött az euróhoz képest, 2022 júniusa óta erősebb, mint a közös uniós deviza. Ilyenre csak 2015-ben egy rövid időre volt példa.

Az SNB szintén jelentős veszteségeket könyvelt el tavaly a részvényeken és a kötvényeken, viszont cserébe az aranybefektetéseinek növekedett az értéke. A SNB a veszteségek ellenére nem fog változtatni a pénzügyi politikáján, várhatóan a közeljövőben 1 százalékról 2 százalékra emeli a jegybanki alapkamat szintjét.

A Magyar Nemzeti Bank 2022-es eredményét még nem ismerjük, ez csak majd valamikor január végén vagy februárban lesz nyilvános. Arról, hogy hogyan próbálta meg átvészelni a pénzügyi szempontból nem túl szerencsés 2022-es évet az MNB, ebben a cikkünkben írtunk legutóbb hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!