Novemberben tovább gyengült a magyar ipar és gigantikus lett a külkereskedelmi hiány

2023. január 9. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn közölte az ipari termelés és a termék-külkereskedelem novemberi adatait a KSH. Egyik adatsor sem ad okot túl sok bizakodásra.

Az iparstatisztika vegyes, de most már inkább aggasztó képet mutat: novemberben 0,7 százalékkal csökkent az ipari termelés októberhez képest – ami azért különösen rossz hír, mert már októberben is volt egy 3,6 százalékos visszaesés szeptemberhez képest.

Az éves kitekintés még kedvező, eszerint novemberben a nyers adatok szerint 0,5 százalékkal, a munkanaphatással kiigazított adatok szerint 0,8 százalékkal magasabb volt a magyar ipar teljesítménye, mint egy évvel korábban.

A KSH szerint a termelés az alábbi alágakban nőtt:

  • járműgyártás,
  • villamos berendezés gyártása;

ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében csökkent. Így például esett a termelés volumene

  • a számítógép, elektronikai, optikai termék,
  • az élelmiszer,
  • ital és dohánytermék

gyártásában is. A Portfolio megjegyzi ugyanakkor, hogy ezek az ágazati számok azonban az éves alapú növekedésre vonatkoznak, hogy rövid bázison, az utóbbi két hónapban mely területek hozták a visszaesést, kevés fogódzót adnak

A szintén hétfőn közölt termék-külkereskedelmi statisztika gigantikus áruforgalmi deficitet mutat. A termék-külkereskedelmi hiány 1,3 milliárd euró (536 milliárd forint) volt, ami úgy jött ki, hogy az export euróban számított értéke 18, míg az importé 29 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 novemberében.

Ennél csak kétszer volt nagyobb a külkereskedelmi hiány a modern, 1990 óta íródó magyar gazdaságtörténetben. De van még rosszabb is:

a január–novemberi időszak külkereskedelmi egyenlege mínusz 8 milliárd euró (mínusz 3156 milliárd forint) volt, ez olyan pocsék adat, amire nem volt példa 1990 óta.

A kivitel értékének növekedése ugyanakkor augusztus óta lassul – akkor még 36,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit –, míg az importé augusztustól októberig szintén lassult, de ezúttal már emelkedett. Ez azt vetíti előre, hogy decemberben tovább romlik majd a külkereskedelmi egyenlegünk, és 2022 a valaha volt legrosszabb év lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!