Nő a kínálat az ingatlanpiacon, de a kereslet egyre visszafogottabb

2023. január 9. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első hetében több mint 18 százalékkal több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint egy évvel korábban, a kereslet azonban 40 százalékkal mérséklődött – írja az Ingatlan.com friss elemzésében.

Az elemzés szerint Budapestet 1 százalékos kínálatbővülés jellemezte: az eladó házak száma 8 százalékkal nőtt, a lakásoké azonban 1 százalékkal csökkent. Ez azzal magyarázható, hogy kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet. A főváros agglomerációjában jóval többen szabadulnának ingatlanjaiktól, mint korábban: Pest megyében 21 százalékkal lett nagyobb a kínálat 2020 januárjához képest.

2023-ban a lakásadásvételek számának csökkenésére és hektikusan alakuló árakra lehet számítani

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: 2020-ban 134 ezer, 2021-ben pedig majdnem 161 ezer új és használt ingatlan talált gazdára. Tavaly, az előzetes becslések alapján 130 ezer körül alakult az adásvételek száma.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

„A piaci folyamatok már most drámaiak, ez pedig hamarosan az árakban is tükröződni fog, de a szakmai konszenzus szerint olyan mélyre nem megyünk majd, mint a 2008-as válság után” – azzal, hogy mi várható idén az ingatlanpiacon, ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!