Tagadja bűnösségét a becsődölt FTX kriptotőzsde volt vezetője, aki egymillió ember pénzét tapsikolta el

2023. január 3. – 21:44

Másolás

Vágólapra másolva

Ártatlannak vallotta magát a szerdai bírósági meghallgatáson Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde alapítója és volt vezetője – írja a CNBC. A vádemelés kevesebb mint két hónappal azután történt, hogy a több milliárd dolláros FTX kriptotőzsde összeomlott.

Mind a nyolc vádpontban ártatlannak vallotta magát Sam Bankman-Fried, egykori kriptomilliárdos a New York-i bíróságon, ahol mindenféle pénzügyi csalással vádolták. A bíró október másodikát jelölte ki Bankman-Fried első tárgyalási napjának.

A történet előzménye dióhéjban a következő: Bankman-Fried és néhány üzlettársa 2017-ben Alameda Research néven kriptokereskedő céget hozott létre, és egy elég szerencsés üzleti stratégiával hamar gazdagok lettek. 2019-ben aztán még nagyobb üzletet indítottak el, amikor megalapították a biztonságosnak ígért FTX kriptotőzsdét.

Az FTX nagyon sikeres marketinggel és Sam Bankman-Fried nagyon megnyerő személyiségével hihetetlenül gyorsan gigantikus befektetéseket szerzett, több tízmilliárd dollárt tároltak rajta. Csakhogy végig volt egy trükk a történetben: az, hogy az FTX a rábízott vagyont nem dollárban, hanem egy olyan, értékesnek nevezett tokenben tárolta, amelyet másik cége, az Alameda bocsátott ki.

A lufi akkor durrant ki, amikor az egyik legnagyobb befektető, a Binance bejelentette, hogy eladja az összes FTX-es kriptóját. A döntés hatására az FTX-től két nap alatt hétmilliárd dollárnyi kriptovalutát menekítettek ki, amire a tőzsde fizetésképtelen lett és saját maga ellen csődeljárást kezdeményezett.

A többi már történelem: Bankman-Friedet december 13-án letartóztatták, majd 23-án rekordösszegű, 90 milliárd forintnyi óvadék ellenében házi őrizetbe engedték. Arra viszont továbbra sincs ötlet, hogy lehetne visszaszerezni annak a több mint egymillió embernek a pénzét, akik befektetései az összeomlott FTX-ben maradtak.

Az egész ügyről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!