Megtolja még egy kicsit az ingatlanárakat a babaváró hitel meghosszabbítása

2022. december 29. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Felfelé tolhatja az ingatlanárakat az, hogy a kormány az év végén hosszú halogatás után meghosszabbította a babaváró hitelt és a falusi csokot – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből. Szerintük a babaváró hitelt az igénylők túlnyomó többsége az ingatlanvásárláskor szükséges önrész előteremtésére használta, és ez valószínűleg a következő két évben is így lesz.

A falusi csok a kistelepülések ingatlanárait nyomhatja tovább felfelé, hiszen a támogatás bevezetése óta eltelt három és fél évben az érintett településeken az átlagos négyzetméterárak 121 százalékkal 252 ezer forintra nőttek. A fővároson kívüli nagyobb településeken viszont visszafogottabb, 70 százalékos drágulás következett be, így utóbbiakat átlagosan 592 ezer forintos négyzetméterár jellemzi.

2022. első felében durván drágultak a magyarországi ingatlanok, ez a folyamat az év közepén lelassult, most megállni látszik. Arról a befektetők sem tudnak mit mondani, hogy 2023-ban tovább drágulnak-e majd az ingatlanok, vagy majdnem tíz év áremelkedés után végre eljön az árcsökkenés. Az viszont látszik, hogy valószínűleg a vásárlók alkupozíciója fog javulni.

Azt, hogy hogyan váltak megfizethetetlenné a lakások Magyarországon, ebben a videóban magyaráztuk el:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!