Jó a virsli

2022. december 28. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ezernyolcszáz ellenőrzés, 12,2 millió forintnyi bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek, közölte az Agrárminisztérium.

Idén december 5. és 18. között volt a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök tizenötször figyelmeztettek, százhatvan esetben pedig bírságot szabtak ki. Tizennégy élelmiszerelőállító és -forgalmazó cég tevékenységét kellett korlátozni. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök, ezek főleg vendéglátóegységekben fordultak elő (hatvankét esetben).

A Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat és a virsliket. Előbbi termékkörből tizennyolc pezsgőt, gyöngyözőbort, forralt bor alapanyagot, keserűlikőrt és pálinkát vizsgáltak meg, és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A szezonálisan működő vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban elvégzett gyorstesztek alapján sem tapasztaltak problémát.

A virsliket laboratóriumban, logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih. A raktárakban, hűtőkamrákban néha előfordult zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök. Két webáruház üzemeltetőjével szemben azonban eljárást kellett indítani, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyvben leírtaknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!