Megélhetési válság ide vagy oda, agyonfoglalták a szilvesztert a magyar szállodákban

2022. december 27. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

December 27-ig összesen 225 ezer előfoglalás érkezett a magyarországi szállodákra és szálláshelyekre az év utolsó hétvégéjére – írja a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az adatok szerint idén erősebb forgalomra számíthatnak a szolgáltatók, mint egy évvel ezelőtt. Budapestre eddig 29 ezer belföldi és 62 ezer külföldi foglalás érkezett. A legtöbb ide érkező Olaszországból, Németországból, Izraelből, Spanyolországból és Nagy-Britanniából jön majd Budapestre szilveszterezni.

A külföldiek körében egyértelműen a főváros a legnépszerűbb úti cél, az általuk lefoglalt mintegy 92 ezer vendégéjszaka 68 százaléka budapesti szolgáltatókhoz érkezett, majd a Balaton, Bük-Sárvár illetve Debrecen és térsége következik.

A belföldi vendégek több mint 133 ezer vendégéjszakát foglaltak le, ennek jelentős részét, 105 ezret vidéki szálláshelyeken. Közülük a legtöbben (21 százalék) a Balaton turisztikai térségbe érkeznek majd szilveszterkor, de szintén sokan látogatnak majd a Mátra-Bükk (10 százalék), valamint Budapest környékére (7 százalék).

A foglalások körében a 4 csillagos szállodák a legkedveltebbek, a fővárosi szállodai előfoglalások 46, a vidékiek 56 százaléka érkezett ezekbe a hotelekbe.

A magyar vendéglátóiparnak jól jön a nagy forgalom, mert az egekbe kilövő energiaárak miatt az utóbbi hónapokban többszörösére nőtt a szállodák rezsiszámlája. Emiatt számos hotel és szálláshely bezárt, többek között az ország legnagyobb szállodája, a budapesti Hotel Danubius Hungária is. Arról, hogy mi minden zárt be mostanában, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!