1,2 millió forintos pénzbüntetést szabott ki a GVH az Euronics üzemeltetőjére

2022. december 19. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Euronics áruházlánc egyes termékeit valótlan árkedvezményekkel reklámozta honlapján 2021 végén. A cég együttműködött a versenyhatósággal – elismerte a jogsértést, összetett kötelezettségcsomagot vállalt és lemondott a jogorvoslatról – amivel 1,2 millió forintra mérsékelte a kiszabott bírságot – tájékoztatta a GVH hétfőn az MTI-t.

A nemzeti versenyhatóság az év elején indított eljárást a hazai Euronics áruházakat üzemeltető Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben, ugyanis a GVH szerint az áruház néhány olcsóbban hirdetett terméket átmenetileg felrázott, így az új, akciós ár megtévesztő lehetett.

Az áruházlánc üzemeltetője az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal: elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről, és több elemű kötelezettségcsomagot vállalt a jövőbeli jogsértések elkerülése, illetve a fogyasztói tudatosság erősítése érdekében. Az áruházlánc a honlapján fogja felhívni a figyelmet a legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókra, illetve az internetes kereskedelem veszélyeire.

A hatóság felhívja a kereskedők figyelmét arra, hogy a megtévesztő árfeltüntetések, illetve a későbbi akciós hirdetést szolgáló, pár napos „felárazások” felszámolására új, uniós szintű szabályozás lépett életbe május végétől. Ezen szabályok alapján – amelyek az Euronics kérdéses akciói idején még nem voltak érvényben – a kereskedőnek árcsökkentés feltüntetésekor eredeti árként (főszabály szerint) a megelőző legalább 30 napos időszak legalacsonyabb árát kell megjelölnie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!