Így szálltak el az éttermi árak: 30%-kal több bevétel ugyanannyi vendéggel

2022. december 18. – 07:31

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy nőtt a vendéglátóhelyek októberi árbevétele hazánkban, hogy csökkent a forgalmuk. A növekedés az árak emelésével magyarázható, azonban így sem tudja kompenzálni az elszállt energiaárak miatt megnövekedett kiadásokat – írja a Haszon magazin. Számos vendéglátó így is bejelentette az elmúlt hónapokban, hogy egy ideig szünetelteti a tevékenységét, a hotelek és éttermek 39 százaléka pedig egy őszi piaci felmérés szerint elbocsátásokat tervez az elszálló energiaköltségeik miatt.

A lap Suppan Gergelyt, a Magyar Bankholding vezető elemzőjét idézve azt írja: a szeptemberi 3,2 százalékos visszaesés után

októberben 2,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, de közben 29,7 százalékkal emelkedett az árbevétele

a tetemes áremelések következtében, holott a reáljövedelmek csökkenése a kereslet visszaesését okozhatta.

A lapnak Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja azt mondta: bár csökken az ágazatot sokáig sújtó munkaerőhiány, az energiaár-robbanás új kihívások elé állítja őket. Csapodyék például október elseje óta tízszeres gáztarifával és hamarosan öt-hétszeres áramköltséggel működtethetik az éttermüket. A megugró költségek fedezéséhez duplázniuk kellene az ételeik árát, de azt a piac nem fogadná el. A szakember úgy véli, hogy az egész évben nyitva tartó éttermek között sok nem fogja tudni finanszírozni a kisebb forgalmú hónapokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!