Megállapodott az Európai Unió a karbonvámról

2022. december 13. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU tagállamai kedden megállapodást kötöttek a világon elsőként alkalmazott szén-dioxid határvámról – írja a Reuters. A megállapodás értelmében a a vas és acél, a cement, a műtrágya, az alumínium és a villamos energia behozatalára szén-dioxid-kibocsátási díjat vetnek ki. A törvény az európai iparágak szén-dioxid-mentesítésének támogatását célozza.

Mohammed Chahim, az Európai Parlament főtárgyalója szerint a határvám kulcsfontosságú lesz az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló uniós erőfeszítések szempontjából. „Ez az egyik egyetlen olyan mechanizmus, amellyel ösztönözhetjük kereskedelmi partnereinket a feldolgozóiparuk szén-dioxid-mentesítésére” – mondta Chahim.

A vám célja, hogy megakadályozza, hogy az európai iparnak alákínáljanak a gyengébb környezetvédelmi szabályokkal rendelkező országokban előállított olcsóbb áruk. A vas és acél, a cement, a műtrágya, az alumínium és a villamos energiát az EU-ba importáló vállalatoknak tanúsítványokat kell majd vásárolniuk, amelyek fedezik a szén-dioxid-kibocsátásukat. A vám célja, hogy a tengerentúli cégekre és a hazai uniós iparágakra – amelyeknek már most is engedélyeket kell vásárolniuk az uniós szén-dioxid-piacon, ha szennyeznek – ugyanolyan szén-dioxid-költséget rójanak ki.

Az EU klímavédelmi törekvéseit tavaly ebben a részletes cikkben elemeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!