Vizsgálatot kezdeményezett az Állami Számvevőszéknél az ellenzékiek külföldi finanszírozása miatt a fideszes Halász János

2022. december 8. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt közérdekű bejelentést tett az Állami Számvevőszéknél a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke, Halász János, és azt kérte, hogy a szervezet vizsgálja ki a történteket, illetve ha kell, tegyen jogi lépéseket a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmat, az ellenzéki pártokat és a Bajnai Gordon nevéhez köthető DatAdat-csoportot is érintő ügyben – értesült a Magyar Nemzet.

A Korányi Dávid által vezetett Action for Democracyn keresztül érkező támogatásokat a magyar titkosszolgálatok is vizsgálták. Azóta nyilvánosságra hozott jelentésükből kiderült,

  • az A4D 1,8 milliárdot küldött a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM),
  • 1 milliárdot az Ezalenyeg.hu ellenzéki propagandalapot kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek, és
  • 148 milliót a DatAdat Professional Kft.-nek.

A történet elég szövevényes, és habár a rendelkezésre álló adatok szerint a Márki-Zay mozgalmát támogató amerikai szervezet semmit olyat nem követett el, ami akár az amerikai, akár a magyar törvényekkel ellentétes lenne, az Action for Democracy ennek ellenére folyamatosan egymásnak ellentmondó közleményeket ad ki, szükségtelen vállalásokat tesz, vezetőjük pedig olyanokat ígér, amiket később nem teljesít. Részletesen itt írtunk erről.

Halász a bejelentésben azt írta a Magyar Nemzet szerint, hogy felmerülhet a jogsértés gyanúja például azért is, mert az MMM a közösségi médiában, például a Facebookon kampányszerűen felbukkanó hirdetésekkel politikai tevékenységet kifejtve az országgyűlési választáson elinduló jelölő szervezetet, illetve pártot vagy jelöltet támogatta.

Az Állami Számvevőszék minden párt gazdálkodásának szabályosságát ellenőrzi, szerintük, elfogulatlanul. Egy 2019-es nyilatkozatban úgy fogalmaztak: „… számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell. Az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében, ellenőrzéseivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!