A 30 százalékot is elérheti a béremelés jövőre a kecskeméti Mercedes-Benz-gyárnál

2022. december 7. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős béremelésről állapodott meg a kecskeméti Mercedes gyár magyar menedzsmentje és a dolgozókat képviselő szakszervezet. Az Index kérdésére azt írták, hogy két lépcsőben emelik az alapbért: január elsejétől 17, augusztus elsejétől pedig további 7 százalékkal növelik meg azt.

„A célunk az volt, hogy jó megállapodást kössünk az érdekképviseletekkel, ami megtörtént a következő évre vonatkozó bérfejlesztésről” – válaszolták a lapnak. Az emelésben a gyár minden aktív dolgozója részesül, a cégnél összesen több mint 4500-an dolgoznak.

A bérmegállapodásnak vannak további elemei is, így például a infláció alakulásától függően negyedévente folyósított külön kifizetés, vagy a dolgozóknak fizetett, újonnan bevezetett eredményrészesedés is. Ez alapján akár a 30 százalékot is meghaladhatja az emelkedés szintje.

A Mercedes-Benz arról is beszámolt, hogy a gyár bővítésével, és a jövőbeli, új, tisztán elektromos hajtású modellek gyártása miatt párhuzamosan számos új munkatársat is vesznek fel.

A nyáron bejelentett gyárbővítés 400 milliárd forintjába kerül a vállalatnak. Ezzel az üzem képessé válik két új elektromos platform gyártására, így a vállalat magasabb kategóriájú és technológiai hozzáadott értékű típusok gyártását hozza Magyarországra. Az állam 14 milliárd forinttal támogatja a projektet. A Mercedes képzési programot is indít Kecskeméten, amihez a kormány ugyancsak pénzügyi hozzájárulást biztosít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!