400 milliárd forintos beruházásba kezd a Mercedes kecskeméti gyárában

2022. július 21. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év eddig bejelentett legnagyobb beruházása keretében a Mercedes 400 milliárd forint értékben új gyártósorokkal bővíti magyarországi összeszerelő és karosszéria üzemét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kecskeméten.

A minisztérium közleménye szerint a fejlesztés nyomán az üzem képessé válik két új elektromos platform gyártására, így a vállalat magasabb kategóriájú és technológiai hozzáadott értékű típusok gyártását hozza hazánkba. Az állam 14 milliárd forinttal támogatja a projektet. A Mercedes képzési programot is indít Kecskeméten, amihez a kormány ugyancsak pénzügyi hozzájárulást biztosít.

Szijjártó arról beszélt az események, hogy az autógyártó szektor termelési értéke 2010-ben 3600 milliárd forint volt, míg 2021-ben 9400 milliárd forint. Az ágazat 155 ezer magyar embernek ad munkát és 90 százalékos exporthányaddal dolgozik. Magyarországon a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig tavaly elérte a 60 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és volumene az idei év első négy hónapjában is 7 százalékkal bővült – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter az eseményen együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Christian Wolff gyárigazgatóval, Jörg Burzer termelésért és ellátási láncért felelős igazgatósági taggal és Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármesterrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!