400 milliárd forintos beruházásba kezd a Mercedes kecskeméti gyárában

2022. július 21. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év eddig bejelentett legnagyobb beruházása keretében a Mercedes 400 milliárd forint értékben új gyártósorokkal bővíti magyarországi összeszerelő és karosszéria üzemét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kecskeméten.

A minisztérium közleménye szerint a fejlesztés nyomán az üzem képessé válik két új elektromos platform gyártására, így a vállalat magasabb kategóriájú és technológiai hozzáadott értékű típusok gyártását hozza hazánkba. Az állam 14 milliárd forinttal támogatja a projektet. A Mercedes képzési programot is indít Kecskeméten, amihez a kormány ugyancsak pénzügyi hozzájárulást biztosít.

Szijjártó arról beszélt az események, hogy az autógyártó szektor termelési értéke 2010-ben 3600 milliárd forint volt, míg 2021-ben 9400 milliárd forint. Az ágazat 155 ezer magyar embernek ad munkát és 90 százalékos exporthányaddal dolgozik. Magyarországon a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig tavaly elérte a 60 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és volumene az idei év első négy hónapjában is 7 százalékkal bővült – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter az eseményen együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Christian Wolff gyárigazgatóval, Jörg Burzer termelésért és ellátási láncért felelős igazgatósági taggal és Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármesterrel.

Kövess minket Facebookon is!