Sokkal többet tankoltunk, élelmiszerre viszont kevesebb jutott októberben, mint egy éve

2022. december 5. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 5,6 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb visszaesés az öt hónapja tartó trenden belül – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 7,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,9 százalékkal csökkent októberben.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma viszont 19,7 százalékkal nőtt a tavaly októberi adatokhoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9 százalékkal mérséklődött októberben – tavaly március óta először:

  • Az eladások mértéke a használtcikk-üzletekben 8,6,
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,4 százalékkal nőtt.
  • A bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,6 százalékkal,
  • a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 0,8,
  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,3,
  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,0 százalékkal csökkent.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,7 százalékkal csökkent.

Októberben összességében 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom – amelynek 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott – az előző év azonos időszakához képest.

Októberben az országos kiskereskedelem forgalma 1520 milliárd forintot ért el, ami 19,1 százalékos nominális növekedést mutat – írja a KSH.

Január és október között a kiskereskedelmi forgalom 7 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,2 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene idén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!