Az ársapkának az orosz olaj elleni embargó tesz be végleg

2022. december 2. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Fenntarthatatlan, ellátási problémákat okoz, így politikai előnye nincs, ezért a kormány várhatóan kivezeti a benzinárstopot – mondta Holoda Attila energiapiaci szakértő az Mfor.hu-nak adott interjújában.

A harmadik Orbán-kormány alatt energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakember szerint a 480 forintos ársapka vezetett az ellátási gondokhoz: „A Molon kívül jelenleg nincsenek olyan nagykereskedők, akik külföldről hoznak be üzemanyagot, hiszen a hatósági ár miatt jobban megéri nekik a környező országokban értékesíteni, míg itthon a 480 forintos árral veszteséget termelnének.”

A Mol ezért egyre nehezebben tudja kezelni a kialakult helyzetet, ebben szerepet játszik finomítóinak tavaszról elhalasztott karbantartása is, ami miatt nincs elég kapacitása arra, hogy kiszolgálja üzemanyaggal a hálózatokat, amelyeknek korábban 70 százalékát látta el.

Most még nagyobb hányadot kellene ellátnia, ehhez azonban nem lesz meg a kapacitása, és ebben szerepet játszik az orosz olajjal szembeni embargó is:

„A Mol az üzemanyag-ellátást két finomító, a százhalombattai és a pozsonyi összehangolt működésével állítja elő. Ez például azt jelenti, hogy míg a pozsonyi finomító több benzint, addig a százhalombattai több dízelt termel. A problémát pedig az fogja jelenteni, hogy az olajtermékekre vonatkozó embargó életbelépését követően az orosz alapanyagból finomított termékekkel tilos lesz az országok közötti kereskedelem. Így a Mol két EU-s országban működő finomítójából nem tudja majd összehangoltan ellátni a nekik otthont adó országokat sem, hiszen például a pozsonyi finomítóból nem szállíthat Magyarországra benzint, onnan nem elégítheti ki majd az itteni fogyasztók igényeit.”

A korábbi cégen belüli, de határokon átívelő ellátási lánc tehát nem tartható fenn, így nem lesz elegendő üzemanyag hatósági áron – hiszen azon az áron nem fog megjelenni más beszállító a magyar piacon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!