Romániában, a magyar határ közelében épül meg Európa legnagyobb napelemparkja

2022. november 29. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Románia délnyugati részén, a magyar határhoz közeli két Arad megyei község, Nagypél (Pilu) és Ottlaka (Grăniceri) között épül meg Európa legnagyobb napelemparkja – írja az Aradinap.ro nevű aradi magyar nyelvű hírportál. A nagyjából kétezer lakosú Nagypél a gyulai határátkelőtől van nagyjából 10 kilométerre, míg az 1200 fős Ottlaka és a hozzá legközelebb eső magyarországi település, Elek távolsága 5-6 kilométer.

Az Aradinap cikke szerint a beruházó Monsson Group kedden jelentette be, hogy a munkálatokat jövő nyáron kezdik el. A vállalat romániai üzletfejlesztési vezetője, Sebastian Enache az Economia.net román gazdasági lapnak azt mondta: 2024 decemberére szeretnének eljutni oda, hogy az erőmű rákapcsolódhasson az országos hálózatra.

A napelempark Európa legnagyobb ilyen erőműve lesz. A kialakítása 800 millió euróba kerül (ez átszámolva 327 milliárd forintnak felel meg), és a tervek szerint 1044 MW kapacitással fog működni – ez nagyjából a mostani paksi atomerőmű két reaktorblokkjának kapacitásával egyenlő.

A beruházók azt is közölték, hogy a napelempark kivitelezésén ezer alkalmazott dolgozik majd, közülük az átadást követően kétszáz személyt megtartanak a működtetéshez és karbantartáshoz.

Sebastian Enache azt is elmondta, hogy a beruházásaik folytatódnak Arad megyében: a péli napelempark átadását követően Kisjenő és a szintén a magyar határ közvetlen közelében – légvonalban a vasúti határátkelőről ismert Lőkösházától nagyjából 8 kilométerre fekvő Mácsa következik. További 600 millió eurós beruházással a két település mellett is épül egy-egy naperőmű, ezek összkapacitása 800 MW lesz, és várhatóan 2026-ban adják át őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!