Meglepetés előkarácsonyra: 3,7 milliós villanyszámlát kapott a népszerű pizzéria

2022. november 28. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ti is kaptatok ilyen finomságot a karácsonyfa alá?

– ezzel az egy mondattal osztotta meg legfrissebb villanyszámláját a Pizza Manufaktúra a Facebookon.

A népszerű belvárosi pizzéria hétfő délelőtti bejegyzéséből nem derült ki – de a kommentekből igen –, hogy ez pontosan milyen számla, sem az, hogy ez az összeg hogyan viszonyul a korábbi rezsiköltségükhöz. A kommentelők azt is javasolták nekik, hogy kérdezzenek rá, nem tévesen számolt-e a szolgáltató.

Nos, nem, a számítás pontos – ez szintén kiderült egy válaszkommentjükből, de a részleteket telefonon tudta meg tőlük munkatársunk.

Kérdésünkre elmondták: ők átalányban fizették eddig, és úgy fizetik most is a villanyt. Minden évben új szerződést kellett kötniük, és az előző évek üzletmenete alapján mindig nagyjából pontosan meg tudták becsülni a következő évi fogyasztást. Ez azt jelenti, hogy az éves elszámoláskor a korábbi években 600-700 ezer forint pluszt kellett fizetniük, erre készültek is minden évben.

Ehhez képest most nem egy, hanem csak félévre, az április–szeptember időszakra kaptak elszámoló számlát – és az összeg, nem tévedés, a korábbi évesnek az öt-hatszorosa (tehát arányaiban, mivel feleannyi időre szól, a tíz-tizenkétszerese): a képen is látható 3 686 249 forint. Ráadásul eredetileg kéthetes fizetési határidőt kaptak ennek megfizetésére – ez végül a szolgáltatóval való egyeztetés után december 7-re módosult.

Ebben a pizzériában csak villanyt használnak, a gépeik ipari áramról mennek, így természetesen jóval többet fogyasztanak, mint egy háztartási gép, az összeg azonban ezzel együtt is mellbe vágta őket. Azt egyébként tudták, hogy sok jelentős áremelés jön, az éves szerződésükbe most a korábbi 12, majd 25 forint után 50 Ft/kWh-s tarifa került, de azzal a kitétellel, hogy a szolgáltató ezen egyoldalúan emelhet, ha az ő beszerzési áraik drágulnak.

A Pizza Manufaktúra a kérdésünkre azt is elmondta: van egy Manu+ nevű helyük is, ott földgázt használnak. A gázszámla négyszeresére ment fel, havi 60 helyett havi 240 ezer forint lett, de erre, sőt, ennél durvább drágulásra is felkészültek.

Az elszállt energiaárak miatt egyszer már emeltek idén árat, de számítottak arra, hogy év végén milyen tarifák jönnek, és már tartalékoltak is. Így most a 3,7 milliós egyszeri pluszáramszámla sem kényszeríti őket újabb áremelésre – mondták el kérdésünkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!