390 milliárd forintnyi dollárért adott el egy telket a csőd közelében álló kínai Evergrande

2022. november 28. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Egymilliárd dollárért, vagyis mai árfolyamon 390 milliárd forintért adott túl építési telkén a súlyosan eladósodott, korábban piacvezető kínai ingatlanfejlesztő cég, az Evergrande. A frissen értékesített terület a dél-kínai Sencsen kikötővárosban fekszik – írja a hétfőn hivatalosan közzétett dokumentumok alapján az MTI.

A kínai ingatlanpiac korábbi vezető óriáscégét, a második legnagyobb ingatlanfejlesztőként emlegetett Evergrande gigacéget tavaly óta fojtogatja 300 milliárd dolláros adóssága, A cég folyamatosan tárgyal adóssága átütemezéséről. A most eladott, 10 377 négyzetméteres telek a cég sencseni székhelyén, a Hongkong szomszédságában elterülő technológiai központban található.

Az ingatlant egy helyi ingatlanfejlesztő cég, a Shenzhen Anhe No. 1 Real Estate Development Co, vásárolta meg.

Kínában az építőipar is segítette a gazdaság beindulását a koronavírus-lezárások után, ám egyúttal az állampárt aggodalmait is felszította az ágazat felpörgése, ezután határoztak a három vörös vonalnak nevezett korlátozások bevezetéséről.

Az Evergande üzleti modelljének egyik legfontosabb része, hogy még meg nem épült lakásokat adnak el előre. Ez a valóságban azt jelenti, hogy ma is 1,6 millió vásárló várja a már kifizetett lakásaik átadását, melyek befejezése egy csőd esetén erősen bizonytalan.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!