Hiába beszél mindenki válságról, munkanélküliségnek semmi jele Magyarországon

2022. november 25. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

2022 októberében 3,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon októberben, ami 176 ezer munkanélkülinek felel meg. A 15–74 év közötti foglalkoztatottak száma ezzel szemben 4 millió 705 ezer fő volt, 17 ezerrel több, mint egy éve – derül ki a KSH friss tájékoztatóiból.

A férfiaknál a foglalkoztatottsági ráta 79 százalék, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék. A nőknél a foglalkoztatottság 70,3 százalék, a munkanélküliség 3,5 százalék. Ezek az értékek érdemben nem változtak az utóbbi hónapokban.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,1 hónap volt, a munkanélküliek 32,1 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Az utóbbi hónapokban brutálisan felpörgött az infláció, és a globális gazdasági kilátások sem fényesek, emiatt sokan azt várják: recesszió jön Magyarországon, ez pedig tömeges elbocsátásokat vonhat maga után. Az októberi munkanélküliségi adatokban ez még közel sem látszik, de valószínű, hogy 2023 első felében valamennyivel nő majd a munkanélküliség.

Más kérdés, hogy a dolgozóknak már nem lesznek olyan jók a következő hónapok: a reálbérek már most csökkennek, jövőre pedig várhatóan a legtöbbeknek kevesebbet ér majd a fizetése az infláció miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!