Tíz évig maradhatnak a szaldós rendszerben azok, akik 2024 előtt telepítenek napelemes rendszert

2022. november 22. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy még 2024 előtt telepítenek háztartási méretű kiserőművet, háztetőre szerelt napelemes rendszert, akik pedig egy korábban telepített rendszert bővített, akkor a bővítés dátumától számít ez, írja a Villanyautósok.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint legtovább, 2033. december 31-ig azok élvezhetik a szaldós elszámolás előnyét, akik a jövő évben helyezik üzembe vagy bővítik a napelemes rendszerüket, és a következő 10 évben nem végeznek újabb bővítést.

A szaldóra való jogosultságot azok veszítik el legkorábban, akik 2014 előtt telepítettek napelemes rendszert, nekik már 2024-től változik az elszámolási rendszer.

Ahogy arról korábban írtunk, a kormány október 13-án jelentette be, hogy az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek majd vissza áramot a hálózatba, vagyis így nem kaphatnak cserébe olcsóbb áramot, ezért is jelezték rengetegen csatlakozási igényüket az utolsó nagy rohamban október 13. és 31. között szaldós elszámolású napelemes rendszerbe. A hazai napelem-szabályozásról itt olvashat bővebben.

(Villanyautósok.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!