Negyven százalékkal drágább lesz idén a karácsonyi halászlé

2022. november 20. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Pontyból nem lesz hiány karácsonykor, az élő hal ára azonban mintegy negyven százalékkal drágább lett. A ponty kilója 1800-2200 forint között alakul idén – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke.

Az áremelkedés oka, hogy a rendkívüli aszály és a költségek drasztikus mértékű emelkedése miatt az idén a megszokottnál jóval kevesebb hal került ki a tógazdaságokból. Számos haltermelő az inputanyagárak miatt kénytelen volt visszafogni a termelést, mivel nem tudta finanszírozni az elmúlt években megszokott mennyiségű telepítést. A karácsonyi időszakban azonban ennek ellenére nem lesz hiány a magyar halból.

A megszokottnál magasabb árak vélhetően a fogyasztást is visszafogják majd. Németh István szerint az idén az élő ponty fogyhat a legjobban, ugyanis ez a feldolgozott halfiléhez és halszeletekhez képest jóval olcsóbb lesz.

„Egyelőre nem látjuk, hogy hogyan alakul a kereslet az ünnepek alatt, elképzelhető azonban, hogy az év végére teljesen kiürülnek a halastavak. Így a jövő év elejétől egészen a kora nyári időszakig átmeneti halhiány alakulhat ki a hazai piacon”

– mondta a lapnak Németh István, aki szerint a nyár közepén jelenhet majd meg a csarnokokban újra az élő hal, addig külföldi, fagyasztott áruval kell beérniük a fogyasztóknak.

Egyébként a magyar tógazdaságok az idén önként korlátozták a kivitelt, vagyis a korábbi évekhez képest nem vagy csak nagyon kis mennyiségben szállítanak külföldre halat. Egyedül busából és amurból folyik az export, mivel ezekre itthon alacsonyabb a kereslet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!