Társadalmi egyeztetés kezdődött a megoldatlan repohárhelyzetről

2022. november 17. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Társadalmi egyeztetés kezdődött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület szervezésében a visszaváltható műanyag poharakról – közölte a BKIK csütörtökön az MTI-vel.

A kezdeményezők a felhasználói szokásokat és elvárásokat térképeznék föl, a repohárrendszer átalakításánál ugyanis a visszajelzéseket is figyelembe vennék.

Változtatni a közlemény szerint azért kell, mert a rendezvényeken használatos műanyag poharak beváltása megoldatlan, pedig a fogyasztónak jár a betétdíj, ha szeretné azt visszakapni. Technikai akadálya ennek nincs, de meg kell oldani azt is, hogy a repohár az értékesítés után máshol ne legyen beváltható úgy, hogy az egyik helyen nyereség, a másikon veszteség keletkezzen – tették hozzá.

Fenntarthatósági okokból ugyancsak szükség van új szabályozásra, januártól nem is lehet egyszer használatos műanyag poharakat kiadni – indokolták a csütörtökön kezdődött felmérést, amely egyebek között arra kíváncsi, hányszor használnak a fogyasztók repoharat, melyik fajtát kedvelik a legjobban, és milyen megoldást látnának szívesen a mostani helyett.

A válaszokat december 11-ig várják.

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy idén nyáron kirobbant a repohárháború, amikor hirtelen egyre többen szólaltak fel a visszaváltott repoharakért tokeneket adó cégek, elsősorban a Cup Revolution ellen, lehúzással vádolva őket.

A konfliktus odáig fajult, hogy a budapesti iparkamara közvetítésével munkacsoport alakult repoharas cégek, környezetvédők és tokenellenes civilek részvételével. A cél egy mindenkinek elfogadható, kompromisszumos rendszer kidolgozása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!