Csődbe ment a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje

2022. november 11. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Csődeljárást kezdeményezett saját maga ellen az amerikai FTX Cryptocurrency Derivatives Exchange, amely a világ egyik legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje – írja a CNBC. Ezzel egy időben lemondott a cég vezérigazgatói posztjáról Sam Bankman-Fried, aki három éve alapította az Antigua és Barbudára bejegyzett vállalatot.

Az FTX értékét néhány napja még 32 milliárd dollárra (körülbelül 13 ezer milliárd forintra) becsülték, a cég nyeresége tavaly 1 milliárd dollár volt. November elején azonban elkezdtek terjedni a hírek arról, hogy a náluk tárolt gigantikus pénzmennyiséggel nincs minden rendben.

A hírek hatására az egyik riválisuk, a Binance felbontotta a nem kötelező erejű megállapodásukat az FTX felvásárlásáról. Ezzel együtt az ügyfelek egy része ki akarta volna venni a pénzét a rendszerből, az FTX-nél pedig elfogyott a készpénz. A cégalapító Sam Bankman-Fried csütörtökön elismerte: ezt „elbaszta”.

A hír nyilvánosságra kerülése után bezuhant a Bitcoin és az Ether árfolyama, a Portfolio szerint azonban végül majdnem a korábbi szintre visszatornázták magukat. A mostanában nem túl jó színben pompázó kriptók világáról legutóbb ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!